Prästen Sörensen fotad av Caj Bremer

Caj Bremer i juli 2016 i Snäckan öppnade Stefan Bremers utställning Himmel och Hav, drog han till minnes sitt besök till Iniö 1993. Han skulle tillsammans med en journalist göra ett reportage om prästen. De kom till Iniö sent på hösten och inte en människa syntes innan de träffade prästen Sörensen. Det visade sig att prästens stora passion var mordet på John F. Kennedy.Sörensen hade digert med litteratur. Han var övertygad om att bakom mordet var en konspiration.

Publiken, ca 100 personer, ställde sig frågande. Det verkade först som om ingen skulle minnas en sådan präst. Men så fanns det två som sade att de nog minns Sörensen, den ena hade varit på en begravning som förrättades av prästen. En Kolkobo, som då hade varit ca 10 år mindes också Sörensens kännspaka gång och hans attacheväska.

Den nuvarande prästen Eeva Vuola har utforskat kyrkans arkiv, men konstigt nog har hon inte hittat honom där. Av en Iniöbo har hon fått veta att prästens förnamn skulle ha varit Jarl. Google ger inte heller någon säker information.

Om du vet mera om denna Sörensen, kan du ta kontakt med ralf.nyman at gmail.com.

Här är ett foto som Caj gav föreningen rätt att använda i sitt eget material. Och alldeles riktigt, där finns attacheväskan.

Klicka på bilden för att få den större.sörensen-100ppi

FORTSÄTTNING
Efter att vi fick veta att Sörensen antagligen hette Jarl i förnamn, förde Google oss vidare till Dickursby i Vanda. Här fungerade nämligen på 90-talet kyrkans ungdomskafé Jalles Pub som var populärt bland ungdomen och som besöktes av bl.a. min dotter och hennes kompisar. I församlingens kansli bekräftade man att det var fråga om samma person men man visste ingenting om hans intresse för Kennedys mord. För att ännu bevisa hur liten världen är så kände också våra församlingsaktiva grannar till Sörensen som de beskrev som en speciell personlighet. Inte heller de kände till Sörensens passion för Kennedymordet.

Artikelns text, men tyvärr inte fotona, finns i Helsingin Sanomats arkiv som är tillgängligt på nätet, publicerad 21.11.1993. Jag bad om tillstånd att få publicera artikeln men har ännu inte fått ett svar, varför här är ett referat.

Journalisten Kati Juurus börjar sin skildring MURHA VALKENEE INIÖSSÄ (Ett mord uppklaras i Iniö) med att berätta att när hon och Caj kom till Iniö blåste det iskallt från havet. Det var totalt mörkt. Den stora feta mannen gick svårligen från förbindelsebåten mot prästgården. Sörensen hade varit tf. kyrkoherde i ett par månader. Trakten var på något sätt spöklig när han klev in i huset.

Han verkade kanske vara mera bekant med Dallas än med Iniö. Caj berättade att hyllorna var fullsatta med litteratur om Kennedymordet trots att han aldrig besökt USA. Under två år hade han skrivit åtminstone tusen sidor om mordet och hans teori var kristallklar. CIA lär ha varit rädd för att Kennedy skulle avslöja kopplingen mellan CIA och mafian. I konspirationen ingick även FBI och den hemliga tjänsten. Lee Harvey Oswald hjärntvättades men lyckades inte skjuta ihjäl Kennedy varför uppgiften slutfördes med ett giftskott av den hemliga agent som satt invid chauffören på frambänken.

Sörensen kunde inte förklara varför han var så fascinerad av mordet. Kanhända berodde det på prästkallet och kampen mot de onda krafterna. Han hoppades att hans skriverier skulle nå USA.

Ralf Nyman