Pappi Sörensen Caj Bremerin kuvaamana

Caj Bremerin avatessa 2016 Snäckanissa Stefan Bremerin näyttelyn Taivas ja Meri, hän muisteli Iniötä vuonna 1993. Hänen tehtävänään oli yhdessa journalistin kanssa tehdä reportaasi papista. He tulivat Iniöön myöhään syksyllä, eivätkä nähneet yhtään ihmistä ennen kuin he tapasivat papin, nimeltään Sörensen. Kävi ilmi, että papin intohimo oli John F. Kennedyn murha. Hänellä oli runsaasti kirjallisuutta konspiraationa pitämästään murhasta.

Yleisö, noin 100 ihmistä, ihmetteli kovasti tällaisen papin olemassa oloa ja aluksi näyttikin siltä, ettei kukaan häntä muistaisi. Mutta sitten kaksi näyttelyvierasta muisti kyseisen papin. Toinen heistä oli ollut hautajaisissa, jossa Sörensen siunasi vainajan. Eräs kolkolainen, 1993 noin 10-vuotias, muisti Sörensenin kävelyasennon sekä, että hänellä oli musta asiakirjasalkku.

Nykyinen pappi Eeva Vuola on yrittänyt löytää Sörensenin kirkon asiakirjoista, mutta outoa kyllä tämä ei ole onnistunut. Eräältä iniöläiseltä hän on saanut tietää, että papin etunimi olisi ollut Jarl. Myöskään Google ei anna varmaa tietoa Sörensenistä.

Jos tiedät enemmän kyseisestä papistä, niin olisi mukavaa, jos ottaisit yhteyttä: ralf.nyman at gmail.com.

Tässä on Cajn ottama kuva. Hän on antanut luvan käyttää kuvaa yhdistyksen tuottamassa materiaalissa. Ja aivan oikein, kuvassa näkyy tuo attasealaukku.

Klikkaa kuvaa, niin se suurenee.
sörensen-100ppi

JATKOA

Saatuamme tietää, että Sörensenin etunimi ilmeisesti oli Jarl, Google kuljetti meidät eteenpäin Vantaan Tikkurilaan. Siellä toimi 1990-luvulla kirkon suosittu nuorisokahvila, Jallen Pubi. Mm. minun tyttäreni kavereineen olivat asiakkaina. Seurakunnan kansliasta saimme tiedon, että kyse oli samasta henkilöstä, mutta siellä ei tiedetty mitään hänen kiinnostuksestaan liittyen Kennedyn murhaan. Jotta maailma osoittautuisi vielä pienemmäksi kävi ilmi, että seurakunta-aktiiviset naapurini tunsivat aikanaan Sörensenin, jota he pitivät erikoisena persoonallisuutena. Myöskään he eivät tienneet mitään tämän intohimosta.

Artikkelin teksti, mutta valitettavasti eivät kuvat, löytyvät Helsingin Sanomien netissä olevasta arkistosta päivämäärällä 21.11.1993. Otsikko on MURHA VALKENEE INIÖSSÄ. Olen pyytänyt luvan julkaista tekstin kokonaisuudessaan, mutten vielä ole saanut vastausta, jonka vuoksi tässä on referaatti.

Toimittaja Kati Juurus aloittaa tarinan kertomalla, että hänen ja Cajn tullessa Iniöön mereltä puhalsi jääkylmää hyhmää. Oli pilkkopimeää, kun iso mies käveli vaivalloisesti yhteysalukselta kohti pappilaa. Seutu oli jotenkin aavemainen. Sörensen oli ollut vt. kirkkoherrana pari kuukautta.

Toimittajan käsitys oli, että Sörensen tuntisi paremmin Dallasin kuin Iniön. Caj jo kertoikin, että huoneen hyllyt olivat täynnä kirjallisuutta Kennedyn murhasta. Vaikka Sörensen ei koskaan ollut käynyt USA:ssa, hän oli kirjoittanut ainakin tuhat sivua tekstiä ja hänen teoriansa oli kristallinkirkas. CIA pelkäsi, että Kennedy paljastaisi CIA:n ja mafian yhteyden. FBI ja salainen palvelu oli myös kytketty salajuoneen. Lee Harvey Oswald aivopestiin, mutta hänen laukauksensa ei tappanutkaan Kennedyä, jolloin etupenkillä istunut salainen agentti saattoi myrkkylaukauksella tehtävän päätökseen.

Sörensen ei osannut ketoa, mistä hänen intohimonsa johtui. Ehkäpä se johtui pappiskutsumuksesta ja taistelusta pahoja voimia vastaan. Hän toivoi, että hänen teoriansa yltäisi USA:han asti.

Ralf Nyman