Iniö deltidsboende rf

Sommaren som var

Jubileumstårtan

INIÖiten utkom i början av sommaren med hela fyrtio sidor. I tidningen presenterades föreningens trettioåriga verksamhet. INIÖiten kan beställas av hans.mecklin@gmail.com.

Föreningens sommarprogram började med firande av 30-årsjubileet med utställningen För Iniö ­– i tiden i Snäckan. Utställningen pågick i drygt två veckor. Arbetsgruppen hade gjort ett stort arbete och fick beröm av åskådarna. På vernissagen var 60 gäster och sammanlagt besöktes utställningen av närmare 500 personer. Bosse Ahlnäs och Christjan Brander berättade på vernissagen om sina erfarenheter som kommundirektörer. Bland utställningsmaterialet kan nämnas Monica Abrahamssons och föreningens pärmar med utklipp från tidningarna. Många Iniöbor besökte utställningen flera gånger för att bekanta sig med det digra materialet. Filmen Byn lever från 1960-talets början av Aagot Ljung var så väl besökt att den visades två gånger. Hasse Mecklin berättade om trafiken i Iniö under hundra år. Utställningen sponsorerades av Kulturfonden och Pargas stad, ett stort tack! Vi tackar även Macke Björklund som hade tekniskt ansvar för filmen och Mervi Sjölund som alltid ställde upp då det behövdes.

På utställningen presenterades Radio Iniös (1986-2007) verksamhet i en egen ”hörna” med hjälp av texter och bilder. Besökarna hade även möjlighet att lyssna på radiosändningar från lokalradions första verksamhetsår. I samband med vernissage berättade dåvarande kommundirektör och Radio Iniös drivande kraft Bosse Ahlnäs om hur radion kom till och hur redaktionen arbetade. Under de första åren var programmen dagsfärska och ämnade att fylla det informationshål som uppstod då telefoncentralen automatiserades. Många Iniöbor, såväl äldre som yngre, gjorde tillsammans med Bosse program för Radio Iniö, som också några somrar hade redaktörer från andra orter. Radioverksamheten nedlades 2007 efter vissa tekniska problem och kan sägas ha ersatts av Internet.

Före årsmötet bjöd föreningen på kaffe och tårta 30-årsjubileet till ära. På mötet framgick att föreningens ekonomi är stabil. Pirkko Kivelä var i tur att avgå och Penni Pennanen invaldes i styrelsen. Linnéa Nyman valdes utom styrelsen till medlemssekreterare.

Del 2 av gravgårdsvandringen under ledning av Inga-Lill Björklund samlade ca 20 personer. Tiden räckte inte heller den här gången till varför del 3 ordnas sommaren 2020. Efter rundvandringen ordnade kapellförsamlingen i samarbete med föreningen en tvåspråkig högmässa med Jussi Meriluoto som präst och Hasse Mecklin som organist.

Sommarens utfärd riktades den här gången till Kolko med ett deltagarantal på 40 personer. Kolkoborna Hannu Hilke berättade om byn och Rabbe Slätis berättade om Henrik Tikkanen. Gunnel och Matti Salminen guidade förtjänstfullt. Gruppen bekantade sig med Maria Ekqvist museum och Salminens båtvarv. Nu har föreningen besökt alla byar, och den populära utfärdstraditionen kommer att fortsätta nästa sommar.

I sommarens sista evenemang berättade miljövårdsinspektör Petri Huovila om bestämmelserna gällande hanteringen av avloppsvatten. Frågan är högaktuell eftersom tidsfristen går ut i slutet av oktober 2019.

Vernissage med Bosse och Christjan till vänster

Att läsa

Vernissage

Christjan berättar om sin tid som kommundirektör

Radio Iniö – hörnan

Bosse när det begav sigByn som lever

Byn son lever

Rundvandring på kyrkogården

Rundvandring på Kolko

Hannu Hilke berättar om Kolko

Petri Huovila berättar om behandling av avfallsvatten