Ur boken ”Iniö köket”

I boken Iniö köket från 1986, utgiven av Föreningen Iniö Hembygdsbok, finns inte bara recept på maträtter utan även intressanta beskrivningar av de olika högtiderna.

”På första maj skulle man dricka ´märg i benen´. Alla kvinnor fick kaffe och alla karlar en ordentlig sup. Man hade köpt starkt vin och punsch, och gick från gård till gård för att dricka med varandra. Så satt man och skålade och sjöng:

Nu så har vi hunnit första maj,
fallera,
Och nu så ligga alla våra fartyg på svaj,
fallera.”

Om Johanne kan man läsa:
”På Johanne måste det stå fil på varje bord, annars blev det ingen välsignelse med skörden, trodde man. Värdinnorna i byn förde därför ´johannefil´dvs. mjölk till fil, åt den som inte hade en egen ko.”

En säregen dryck var löksupen som man bjöd vid kalas tillsammans med ost och bröd. När gästerna anlände fanns i farstun ett bord med välkomstsupen. Den serverades från två glas, ett för kvinnorna och ett för männen. Drycken hälldes i glasen från en kaffepanna.

Och så den häftiga blandningen:
”Koka några dricksglas brännvin, en stor lök skuren i skivor, anis och god sirap i en kaffepanna.” Jag har också låtit mig berättas att man i stället för anis kunde använda kryddnejlika. I kvinnornas sup hade man mera sirap.

Jag provade förra sommaren drycken på några goda vänner. Lukten då jag kokade blandningen var vedervärdig men smaken var inte alls så tokig. Mina vänner tackade alla ja till en påtår. En utdöd tradition värd att återupplivas??

Ralf Nyman